مشروح مقالــه
بنابر گزارش آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، در سال ۲۰۱۷، ۱۸۱۶٫۲ میلیون تن معادل نفت خام (Mtoe) انرژی از منابع تجدیدپذیر در جهان تولید شده است که کشور چین با تولید ۲۷۷٫۹ میلیون تن معادل نفت خام، سهم ۱۵ درصدی و رتبه اول را دارد. کشور ایران با تولید ۱٫۸ میلیون تن معادل نفت خام با سهم نزدیک به صفر درصد، رتبه ۸۳ ام جهان را در اختیار دارد. شکل ۱ سهم کشورهای دنیا در تولید انرژیهای تجدیدپذیر در سال ۲۰۱۷ را نشان میدهد:
یکی از مهمترین دلایل عدم توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در ایران، منابع سوختهای فسیلی خصوصا گاز است که کشور را از نیاز به حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر دور کرده است. روند تولید انرژیهای تجدیدپذیر در ایران روند رو به رشدی را نشان میدهد ولی سهم تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر با توجه به افزایش تقاضای برق در کشور، روند نزولی دارد و این نشان از عدم توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بر حسب نیاز کشور بوده است. در شکل ۲ و ۳ مقایسه میزان تولید انرژی تجدیدپذیر و سهم انرژی تجدیدپذیر در تولید برق در ایران و ترکیه در سالهای اخیر نشان داده شده است:
همانطور که در شکلهای فوق مشاهده میشود ایران در تولید انرژیهای تجدیدپذیر از کشور رقیب اقتصادی خود در منطقه فاصله زیادی دارد. البته منابع سوختهای فسیلی ایران و ترکیه قابل مقایسه نبوده و ترکیه در توسعه انرژی های تجدیدپذیر، جبر جغرافیایی بیشتری نسبت به ایران دارد. کشورهای نفتی منطقه اعم از عربستان، امارات و عراق نیز تمایل چندانی در تولید انرژیهای تجدید پذیر از خود نشان ندادهاند و میزان تولید انرژیهای تجدیدپذیر در این کشورها از ایران نیز کمتر است. اما برای توسعه پایدار و دستیابی به سبد انرژی متنوع، حرکت به سوی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر بسیار ضروری است.
کارشناس فنی شرکت مهندسی آسیا وات ،تحصیلات: کارشناسی ارشد مهندسی سیستمهای انرژی از دانشگاه صنعتی شریف و کارشناسی مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی حوزههای تخصصی و کاری: بهینهسازی انرژی سیستمهای تولید همزمان، مدلسازی و تحلیل سیستمهای انرژی، مدیریت کربن در صنایع و نیروگاهها، انرژیهای نو از قبیل انرژی بیومس و انرژی خورشیدی، تولید ماده و انرژی از بیومس، بهینهسازی جریان اگزرژی در سیستمهای انرژی
کارشناس فنی شرکت مهندسی آسیا وات، کارشناسی ارشد مهندسی سیستمهای انرژی از دانشگاه صنعتی شریف و کارشناسی مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی حوزههای تخصصی و کاری: بهینهسازی انرژی سیستمهای تولید همزمان، مدلسازی و تحلیل سیستمهای انرژی، مدیریت کربن در صنایع و نیروگاهها، انرژیهای نو از قبیل انرژی بیومس و انرژی خورشیدی، تولید ماده و انرژی از بیومس، بهینهسازی جریان اگزرژی در سیستمهای انرژی